- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Nová pšenice na obzoru
Výzkumný tým Food Futures Flagship pro moderní genetiku (Food Futures je multidivizní iniciativa CSIRO, založená v březnu 2004) společně s biotechnologickou společností Biogemma vyvíjejí nové variety pšenice, které by odpovídaly zdravotním potřebám společnosti. Tyto pšenice se vyznačují vysokým podílem amylózy (která je speciální formou rezistentního škrobu), a nízkým glykemickým indexem (GI). Nové pšeničné variety, které budou produkovat zrno s nutričně významným obsahem amylózy a odpovídajícími pekařskými vlastnostmi pro výrobu chleba a dalších cereálních produktů, jsou vyvíjeny za pomoci moderních genetických postupů a současně i klasických šlechtitelských technik. Rezistentní škrob má řadu příznivých zdravotních účinků včetně podpory zdraví gastrointestinálního traktu a nízké glykemické odezvy, která napomáhá kontrole diabetu 2. typu. Přidávání vlákniny do chleba je v současné době běžná praxe zvyšování jejího přívodu u konzumentů. Předností použití vysokoamylózové pšenice ale je, že není třeba přidávat žádné další vlákninové produkty, čímž se sníží surovinové i výrobní náklady. Pšenice získaná s použitím RNAi technologie byla schválena pro polní pokusy Úřadem pro genovou technologii v červnu 2005. Klasickými technikami získané variety mají rezistentní škrob s velmi podobnými charakteristikami a se stejnou účinnosti pro spotřebitele. Více informací je možno získat na internetové stránce CSIRO
Food Australia, 57, 2005, č. 10, s. 441 Zdroj info ÚZPI