- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Zelená pro herbicid 2,4-D
Fenoxyherbicid objevený před 60 lety - 2,4-D (kyselina 2,4-dichlorofenoxyoctová) je jedním z nejvíce používaných přípravků na ochranu proti plevelům ve Spojených státech amerických. Podle komplexní hodnotící analýzy, kterou nechala vypracovat organizace Environmental Protection Agency (EPA), tento herbicid nepředstavuje riziko obav pro lidské zdraví, pokud uživatelé dodržují instrukce o přípravku. To je zdůrazňováno v dokumentu EPA – Reregistration Eligibility Decision (RED). Prohlášení EPA a vydání dokumentu RED o 2,4-D ukončilo 17letý proces revize tohoto přípravku. Herbicid 2,4 – D je určen zejména pro pěstitele zeleniny, ale může být používán i u brambor, jahod a chřestu. U brambor je 2,4-D používán jako stimulátor růstu, u chřestu jako herbicid a jako herbicidní aplikace pro dormantní semena plevelů u jahod. Dobrou zprávou pro pěstitele je, že mají nepřetržitou registraci pro všechny tyto plodiny, které byly registrovány již v minulosti. Kdyby tato látka byla objevena dnes, byla by, na základě jejího toxikologického a ekologického profilu, pravděpodobně považována za přípravek se sníženým rizikem. Dokonce ve světle hodnocení podle standardu v zákoně pro ochranu kvality potravin Food Quality Protection Act (FQPA) vyšel 2,4-D s čistým štítem.
Pro více informací o 2,4-D navštivte internetovou stránku www.24D.org
American Vegetable Grower, vol. 53, 2005, č. 9, s. 25 Zdroj info ÚZPI