Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
Vliv sucha na zvýšení obsahu nitrárů v kukuřici
Výživáři z univerzity v Ohiu uvádějí, že suché počasí nejen omezuje výnos kukuřice, ale má další nepříznivý dopad.
Problém spočívá v tom, že v kukuřici sužované suchem se mohou hromadit nitráty, které jsou pro zvířata toxické. Nitráty jsou hlavní složkou hnojiv a po zpracování plodinami se mění na neškodlivé proteiny. Kukuřice a některé pícniny jsou vůči nitrátům obzvlášť citlivé hlavně v období sucha, kdy nemají dostatek vlhkosti pro změnu nitrátů. Vysoká koncentrace nitrátů je problémem i po deštích, když suchem sužované plodiny přijímají tyto látky příliš rychle.
Redukovat nitrátovou toxicitu plodin je možné odložením  jejich sklizně až po deštích. Je-li možné čekat po dešti do sklizně ještě dva nebo tři týdny, je dusík metabolizován na aminokyseliny a proteiny.
K symptomům dusíkaté otravy zvířat patří obtížné dýchání, bledá sliznice a do hněda zbarvená krev. Obecně platí, že píce s vysokým obsahem nitrátů by neměla být spásaná nebo zkrmovaná jako řezanka nebo seno. Podle výzkumu se např. zjišťuje, že dolní třetina kukuřičného stébla obsahuje 5000 ppm a  listy  méně než 20 ppm. Kukuřice a další plodiny, které jsou po sklizni skladované vyvolávají vzhledem k fermentaci méně problémů s nitráty; jejich hladina se během 30 dní redukuje o 80 %.
Feedstuffs, 77, 2005, č. 37, s. 10                                                                     Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 126
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář