Renata Šarjaková, 5. prosinec 2007
Antioxidační aktivita fialových a červených odrůd brambor
Použitím různých metod se zjistilo, že červené a fialové brambory vykazují vyšší antioxidační aktivitu než brambory žlutomasé.
 
Barevné odrůdy brambor jsou velkou novinkou pro spotřebitele v ČR i v zahraničí. Pracovníci České zemědělské univerzity v Praze a Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě zjišťovali antioxidační aktivitu zbarvených odrůd brambor vypěstovaných v ČR pro šlechtitelské účely a porovnávali ji se vzorkem standardně používaných konzumních (žlutomasých) odrůd brambor. K měření antioxidační aktivity byly použity metody: ABTS (2,2’-azinobis(3-ethylbenzothiazolin)-6-sulfonát), FRAP (ferric reducing antioxidant power) a DPPH (1,1’-difenyl-2-pikrylhydrazyl). Na základě získaných výsledků vědci došli k závěru, že červeně a fialově zbarvené odrůdy brambor vykazují vyšší antioxidační aktivitu ve srovnání s bramborami žlutomasými. Více informací je k dispozici v příloze.
 
 
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 099
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář