Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 5. prosinec 2007
Antioxidační aktivita fialových a červených odrůd brambor
Antioxidační aktivita fialových a červených odrůd brambor
Použitím různých metod se zjistilo, že červené a fialové brambory vykazují vyšší antioxidační aktivitu než brambory žlutomasé.
Barevné odrůdy brambor jsou velkou novinkou pro spotřebitele v ČR i v zahraničí. Pracovníci České zemědělské univerzity v Praze a Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě zjišťovali antioxidační aktivitu zbarvených odrůd brambor vypěstovaných v ČR pro šlechtitelské účely a porovnávali ji se vzorkem standardně používaných konzumních (žlutomasých) odrůd brambor. K měření antioxidační aktivity byly použity metody: ABTS (2,2’-azinobis(3-ethylbenzothiazolin)-6-sulfonát), FRAP (ferric reducing antioxidant power) a DPPH (1,1’-difenyl-2-pikrylhydrazyl). Na základě získaných výsledků vědci došli k závěru, že červeně a fialově zbarvené odrůdy brambor vykazují vyšší antioxidační aktivitu ve srovnání s bramborami žlutomasými. Více informací je k dispozici v příloze.
Příloha: Stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor (pdf, 393 kB)
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková