Renata Šarjaková, 4. prosinec 2007
Nová tropická odrůda cukrovky pro výrobu potravin a biopaliv
Společnost Syntega vyvinula v Indii novou odrůdu cukrovky, kterou lze pěstovat také v tropických klimatických podmínkách.
 
Společnost Syngenta vyvinula v Indii speciální odrůdu cukrovky, kterou lze pěstovat také v tropických klimatických podmínkách. Nová odrůda se vyznačuje řadou předností pro pěstování v těchto podmínkách, chrání životní prostředí a poskytuje vysoké výnosy. Z toho profitují nejen zemědělci, ale také obyvatelstvo a hospodářství Indie. Výnosy této cukrovky jsou srovnatelné s cukrovou třtinou. Jednou z oblastí využití je zpracování pro potravinářské účely, další je přeměna na etanol a použití jako biopaliva.
Předností nové odrůdy cukrovky je možnost pěstování také v relativně suchých oblastech, protože vystačí s podstatně menším množstvím vody než cukrová třtina. Rychleji dozrává a může být sklizena již po pěti měsících. Zemědělci tak mohou na stejném pozemku pěstovat další vhodnou plodinu, získat celkově vyšší výnosy a zvýšit tak svoje příjmy.
Syngenta se s touto tropickou odrůdou cukrovky účastní dvou projektů:
  • Cukr pro potraviny: V Ambadu, poblíž Jalny, ve státě Maharashtra, bylo vybudováno pilotní zařízení pro zpracování tropické cukrovky. Po první sklizni bylo podle očekávání dosaženo vysokého výnosu a byla potvrzena prvotřídní kvalita cukru.
  • Cukr pro biopalivo: Syngenta spolupracuje v Kalasu, blízko Pune, s Harneshwar Agro Products, Power and Yeast Ltd. a s více než 12 000 zemědělci. Firma zde vystavěla zařízení na výrobu bioetanolu, v němž se zpracovává tropická odrůda od společnosti Syngenta. Rychlejší růst cukrovky umožňuje vyšší roční produkci etanolu ve srovnání se zpracováním cukrové třtiny.
„Indická vláda je velmi zainteresována na technologických možnostech, jimiž může Syngenta přispět k rozvoji a růstu indického zemědělství,“ sdělil Sharad Pawar, indický ministr výživy a zemědělství. Podle jeho názoru díky úspěšnému zavedení této nové odrůdy cukrovky lze nyní v kratší době a s úsporou vody získat více cukru pro výrobu potravin a energie.
 
Zdroj: Mgr. Dana Koubová

Hodnocení => průměr 091
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář