Renata Šarjaková, 27. srpen 2007
Odrůdy révy vinné rezistentní vůči vřetenatce révové pro ekologické pěstování
Vědci z výzkumného ústavu Agroscope Changins-Wadenswil vyvinuli biochemické markery, které urychlují šlechtění odrůd révy vinné a rezistenci vůči vřetenatce.
 
  
Pěstování rezistentních odrůd révy vinné umožňuje redukci aplikace fungicidů proti vřetenatce révové (Plasmopara viticola). Tento houbový organismus napadá listy révy vinné a může způsobovat významné hospodářské škody. Vědci z výzkumného ústavu Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) ve Švýcarsku vyvinuli biochemické markery, které urychlují šlechtění odrůd rezistentních vůči této chorobě. Nová technologie ušetří vědcům ACW mnoho času a nákladů. Tento objev byl učiněn v rámci projektu NCCR-Plant Survival financovaného Švýcarským národním fondem pro podporu vědeckého výzkumu.
Výzkum v oblasti rezistence révy vůči vřetenatce umožnil určit biochemické procesy v době první fáze infekce listů. 24 hodin po infekci indukuje patogen tvorbu kalózy, přičemž jeho vývojový cyklus je zastaven. Současně produkují listy fenolické látky, zvláště fytoalexiny jako vedlejší produkty resveratrolu. Tvorba resveratrolu (poprvé chemicky syntetizovaného v laboratořích Agroscope ACW v roce 1988) je indukována vřetenatkou révovou. Molekula nemá přímý fungicidní účinek, vyvolává však komplexní biochemickou cestou syntézu sloučeniny vysoce toxické pro vřetenatku. Biochemické výzkumy ukázaly, že tato látka je v odrůdách révy vinné rezistentních vůči vřetenatce zastoupena v mnohem vyšší koncentraci než v náchylných odrůdách.
Z šlechtitelského programu ACW jsou ročně testovány stovky mladých rostlin, které jsou označeny jako spolehlivě rezistentní. Použití biochemických markerů u této populace umožňuje předurčit pro pěstování jen nejlepší šlechtitelské linie. V současné době probíhají v několika pěstitelských oblastech révy vinné ve Švýcarsku rozsáhlé pokusy s různými materiály z tohoto programu, které jsou zajímavé jak z hlediska své polygenní rezistence vůči vřetenatce révové, tak i senzorických vlastností vína.
Dlouhodobě představují odrůdy révy vinné rezistentní vůči vřetenatce jediné možné řešení pro ekologické a trvale udržitelné pěstování této plodiny za předpokladu, že víno získané z těchto nových odrůd splní očekávání konzumentů.
 
 
Zdroj: Mgr. Dana Koubová

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 083
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář