Renata Šarjaková, 6. červen 2024
Zprávy z FAO – Den brambor 30. května

Zprávy z FAO – Den brambor 30. května

 

Mezinárodní den brambor jsme si letos 30. května připoměli poprvé na základě rozhodnutí Valného shromáždění OSN z roku 2023.

Brambory - Solanum tuberosum (L.) - pravidelně konzumují miliardy lidí, jsou klíčovou plodinou v moha zemědělských systémech po celém světě a přispívají k potravinovému zabezpečení a výživě i k živobytí a zaměstnanosti lidí ve venkovských a městských oblastech. Brambory jsou plodinou obrovského významu pro drobné zemědělce pěstující rozmanité odrůdy v Andách i pro rozsáhlé komerční, mechanizované farmy produkující brambory jako potravinu, krmivo i pro průmyslové využití. Brambory jsou tedy nejen základem jídelníčku, ale poskytují také klíčové příležitosti pro zaměstnanost a udržitelný hospodářský růst.

Tento den navazuje na Mezinárodní rok brambor, který se slavil v roce 2008. Díky Mezinárodnímu dnu brambor si FAO připomenulo význam této plodiny v boji proti hladu a chudobě a při řešení environmentálních hrozeb pro zemědělsko-potravinářské systémy. Během doprovodných akcí také byla připomenuta úloha drobných farmářů a rodinných podniků, v nichž významnou roli hrají ženy, a také význam ochrany širokého spektra odrůd brambor a kulturní a kulinářský rozměr.

Stručná historie brambor

  • Brambory pocházejí z And, jsou zásadní pro civilizaci Inků a jsou uctívány jako "květina starověké incké civilizace".
  • Brambory, které byly do Evropy přivezeny v 16. století, podpořily růst urbanizace a poháněly průmyslovou revoluci.
  • Během vlády dynastie Čching brambory zmírnily hladomor v Číně a zajistily si místo jako základní plodina.
  • Velký hladomor v Irsku ve 40. letech 19. století je děsivým příkladem toho, jak nedostatek rozmanitosti v genetické základně a systémech pěstování plodin v kombinaci s fytosanitárními riziky může vést ke katastrofálním následkům.
  • Během druhé světové války a následných konfliktů zajistil vysoký výnos a odolnost brambor udržení alespoň základní úrovně potravinového zabezpečení v mnoha zemích.
  • Dnes jsou brambory zásadní součástí potravinového zabezpečení a pilířem udržitelného zemědělství: více než 5 000 odrůd brambor nabízí genetické bohatství odolné proti škůdcům, chorobám a dopadům změny klimatu a umožňuje využívat udržitelné zemědělské postupy.

 

Michal Kulík
Oddělení zahraničně obchodní spolupráce
Ministerstvo zemědělství

michal.kulik@mze.gov.cz

 

Hodnocení => průměr 224
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář