Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Renata Šarjaková, 17. srpen 2020
Publikace Genetické zdroje rostlin: moderní technologie konzervace a hodnocení
Publikace Genetické zdroje rostlin: moderní technologie konzervace a hodnocení
Ministerstvo zemědělství vydalo ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i., plodinovými experty a institucemi uchovávajícími genofond zemědělských plodin publikaci Genetické zdroje rostlin: moderní technologie konzervace a hodnocení.
Pěstováním a šlechtěním vznikla u zemědělsky využívaných druhů významná vnitrodruhová genetická diverzita, reprezentovaná šlechtěnými a krajovými odrůdami a dalším genetickým materiálem, které jsou spolu s planými příbuznými druhy označovány jako genetické zdroje rostlin (GZR). Bezpečná konzervace GZR na základě mezinárodně platných standardů je základní činností a nezbytnou podmínkou pro současné i budoucí využití uchovávaných genofondů. Publikace si klade za cíl na konkrétních příkladech plodin popsat metody konzervace a využití především exaktních metod charakterizace vlastností genetických zdrojů. V souvislosti s nástupem rutinního využívání analytických metod dochází k jejich aplikaci také při stanovení nutričních a užitkových parametrů plodin. Molekulární biologie, genetika, proteomika a další metodické přístupy poskytují nástroje, nezbytné pro studium genetických zdrojů.
Genetické zdroje rostlin: moderní technologie konzervace a hodnocení (PDF, 4 MB)
Hodnocení
=> průměr 290