Renata Šarjaková, 17. srpen 2020
Přednáška doc. Ing. Jarmily Neugebauerové, Ph.D. na téma JEDLÉ KVĚTY
Přednáška věnovaná jedlým květům se uskutečnila v sobotu 1. srpna 2020 od 10:00 hodin v areálu Tematických zahrad Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, se sídlem v Lednici.

Na přednášce se posluchači dozvěděli základní všeobecné informace o jedlých květech, o jejich třídění, pěstování, ošetřování a obsahových látkách. Díky přednášce se asi třicet zájemců o téma seznámilo s použitím jedlých květů v kuchyni a jejich správnou úpravou. Květy mohou zdobit saláty, zákusky, polévky, pomazánky i limonády a také mohou být součástí teplých i studených pokrmů.

Přednášející Jarmila Neugebauerová představila kvetoucí rostliny novým způsobem-nejen fotografiemi, ale také možnostmi použití v gastronomii.

Zpestřením celé akce byla ochutnávka asi třiceti druhů jedlých květů, například begonií, tykví, afrikánů, chrp, denivek, šalvějí, růží, saturejek, hadince, třapatky, topolovky, plamének a dalších. Kromě květů byly nabídnuty i pomazánky s jejich použitím.

Při odchodu si mohli účastníci vzít plakát věnovaný šestnácti druhům nejlepších jedlých květů, na kterém se autorsky podílela Jarmila Neugebauerová z Ústavu zelinářství a květinářství ZF MENDELU.

Tento plakát vznikl ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR a za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR.
Většina zájemců si také prohlédla Tematické zahrady a sortimenty květin ve sbírkových výsadbách.

Tabulka ke stažení ke stažení

Plakát jedlé květy ke stažení


Hodnocení => průměr 047
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář