Renata Šarjaková, 7. říjen 2016
Materiály ze semináře: Luštěniny a luskoviny pro zdraví člověka a půdy

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu a Výzkumným ústavem potravinářským Praha uspořádalo dne 6. října 2016 seminář ke Světovému dni výživy (World Food Day), jež se slaví každoročně 16. října jako připomínka založení Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (16. října 1945).

Seminář „Luštěniny a luskoviny pro zdraví člověka a půdy“ se zaměřil v duchu oslav Mezinárodního roku luštěnin na význam luskovin v konvenčním i ekologickém zemědělství u nás i ve světě, na nutriční výhody luštěnin a jejich přínos pro výživu a také na otázky bezpečnosti potravin s luštěninami spojenými.

Celkem deset přednášejících z řady státních i nestátních institucí i soukromého sektoru prezentovalo informace týkající se tématu, ať už z pohledu nutričního, zemědělského či půdního (prezentace v příloze). Semináře se zúčastnilo více než 120 posluchačů a díky účasti širokého spektra zástupců odborné veřejnosti, nevládních organizací, ale i obchodních řetězců a studentů proběhla zpravidla po každém z témat zajímavá diskuze a výměna názorů.

Luštěniny mají nezastupitelné místo ve výživě člověka a jejich složení je prospěšné lidskému zdraví. Dobře zasytí, nemají mnoho kalorií, obsahují velké množství rostlinných bílkovin, antioxidantů, minerálních látek (vápník, draslík, hořčík a železo) a vitamínů. Využívají se k prevenci chronických onemocnění a obezity.

Pěstování luskovin také podporuje udržitelné zemědělství. Mimo jiné totiž vážou vzdušný dusík a zlepšují tak úrodnost půdy. Nezastupitelné místo mají proto v konvenčních osevních postupech i v ekologickém hospodářství jako vynikající předplodina, která snižuje spotřebu dusíkatých hnojiv.

Další informace o Mezinárodním roku luštěnin naleznete na http://www.fao.org/pulses-2016/en/.
 
Přílohy

projev NM Šedivá 2016 (PDF, 137 KB)
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (VŠCHT, SpV) - Význam luštěnin ve výživě (PDF, 1 MB)
Ing. Kateřina Bělinová CIA (Odbor přímých plateb MZe) - Možnosti dotací pro producenty luskovin a zpracovatele luštěnin (PDF, 248 KB)
Ing. Radmila Dostálová (Asociace pěstitelů a zpracovatelů luskovin) - Historie pěstování luskovin a využití luštěnin, činnost asociace (PDF, 1 MB)
Ing. Olga Leuner, Ph.D. (FTZ ČZU) - Luskoviny a luštěniny v tropech a jejich význam pro zemědělství a výživu (PDF, 8 MB)
Ing. Miroslav Florián, Ph.D. (UKZUZ) - Význam luskovin pro zemědělské systémy (PDF, 841 KB)
Ing. Milan Houška, CSc. (VUPP) - Využití klíčených luštěnin ve výživě (PDF, 1 MB)
Ing. Martin Hutař, Ing. Šárka Kobzová (PRO-BIO, s r. o.) - Luskoviny v ekologickém zemědělství u nás i ve světě (PDF, 1 MB)
Ing. Marek Batysta, Ph.D. (VÚMOP) - Význam luskovin pro ochranu půdy (PDF, 3 MB)
doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D. (VŠCHT, SpV) - Antinutriční látky luštěnin (PDF, 3 MB)
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (VŠCHT, SpV) - Zajištění bezpečnosti potravin na bázi luštěnin (PDF, 933 KB)

zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský »


Hodnocení => průměr 065
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář