Renata Šarjaková, 4. březen 2016
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - leden 2016

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - leden 2016

 

KOMENTÁŘ

Ceny výrobců v zemědělství se za leden 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 1,2 %; přitom bylo vykázáno zvýšení cen rostlinné výroby o 7,8 % a snížení cen živočišné výroby o 9,7 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v lednu 2016 významně ovlivnil růst cen obilovin o 2,4 %, brambor o 66,1 % a olejnin o 8,3 %.
    
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 93,5 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení, a to o 1,7 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly nárůst o 1,5 %. Ke zvýšení cen došlo u býků jatečných v živém o 0,5 %, u krav jatečných o 3,2 % a u telat jatečných v živém o 19,1 %. Pokles cen byl vykázán u prasat jatečných v živém o 6,8 %, u jalovic jatečných o 2,4 % a u mléka o 6,3 %.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 2,4 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 1,5 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 3,7 %, u pekařských výrobků a těstovin o 2,3 % a u mléčných výrobků o 6,2 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 5,0 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 6,2 %.
    
Pokles průměrných cen u položek ‚konzumní chléb kmínový‘, ‚rohlík‘ a ‚minerální voda slazená‘ je v měsíci lednu 2016 z části ovlivněn změnou obsahu ceny mezi výrobcem a odběratelem. Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen. Předpokládá se, že tato změna proběhne postupně i u dalších výrobců v průběhu prvních 4 měsíců roku 2016.

Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,9 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 10,5 %, u masa o 2,1 %, u pekárenských výrobků, obilovin o 1,4 % a u olejů a tuků o 5,8 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u brambor o 53,8 %, u ovoce o 2,6 %, u zeleniny o 15,7 % a u ryb o 2,7 %.
    

 
Metodické vysvětlivky     

Komentář     


Tabulková část     
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky     
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků     
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků     
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků     
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží

 

Informace ze dne 1. 3. 2016 ke stažení


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 071
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář