- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - říjen 2015
Ceny výrobců v zemědělství se za říjen 2015 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšily o 3,2 %; přitom bylo vykázáno zvýšení cen rostlinné výroby o 12,9 %. Ceny živočišné výroby byly nižší o 11,5 %.
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 62,8 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení, a to o 29,9 %.
V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly nárůst o 3,0 %. Ke zvýšení cen došlo u býků jatečných v živém o 1,6 %, u jalovic jatečných o 2,9 %, u telat jatečných v živém o 20,7 % a u krav jatečných o 4,4 %. Pokles cen byl vykázán u prasat jatečných v živém o 7,9 % a u mléka o 12,0 %.
Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 2,9 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 1,5 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 2,6 %, u pekařských výrobků a těstovin o 1,3 % a u mléčných výrobků o 8,7 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 2,8 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 6,8 %.
Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,0 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 10,1 %, u masa o 3,2 % a u olejů a tuků o 4,3 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u pekárenských výrobků, obilovin o 0,7 %, u brambor o 85,5 %, u ovoce o 4,1 %, u zeleniny o 20,5 % a u ryb o 1,2 %.
Metodické vysvětlivky
Komentář
Tabulková část
Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží
Grafická část
Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká
Graf 2 Brambory konzumní
Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti
Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí
Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná
Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko
Informace ze dne 30. 11. 2015 ke stažení