Renata Šarjaková, 1. říjen 2015
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - srpen 2015

KOMENTÁŘ

Ceny výrobců v zemědělství se za srpen 2015 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 7,0 %; přitom bylo vykázáno zvýšení cen rostlinné výroby o 0,2 % a snížení cen živočišné výroby o 14,0 %.

 

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v srpnu 2015 významně ovlivnil růst cen brambor o 20,0 % a olejnin o 2,5 %.  Ceny obilovin byly o 4,7 % nižší než v předchozím roce.
    
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 29,9 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení, a to o 8,2 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly nárůst o 3,4 %. Ke zvýšení cen došlo u býků jatečných v živém o 2,9 %,  u telat jatečných v živém o 2,3 %, u krav jatečných o 3,6 % a u jalovic jatečných o 6,3 %. Pokles cen byl vykázán u prasat jatečných v živém o 16,2 % a u mléka o 13,2 %.  

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 4,4 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 2,6 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 4,0 %, u pekařských výrobků a těstovin o 1,8 % a u mléčných výrobků o 10,4 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 0,2 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 3,2 %.  
    
Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,4 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 8,0 %, u masa o 2,7 %, u pekárenských výrobků, obilovin o 0,8 %, u olejů a tuků o 1,6 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u brambor o 19,8 %, u ovoce o 6,2 %, u zeleniny o 11,0 % a u ryb o 3,5 %.



Metodické vysvětlivky     
Komentář     


Tabulková část     

Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží     


Grafická část     

Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká
Graf 2 Brambory konzumní
Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti     
Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí     
Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná     
Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko

 

Informace ze dne 30. 9 2015 ke stažení


zdroj: Státní veterinární správa ČR, www.svscr.cz »


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 087
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář