Renata Šarjaková, 14. červenec 2006
Vyšší příjem síry a lepší růst řepky
V důsledku ošetření osiva řepky speciálním kmenem rhizobakterie se zvyšuje příjem síry rostlinami a dochází k zvýšení výnosů.
Kanadští producenti řepky mohou nyní k ošetření osiva používat bakterii, která zvyšuje příjem síry rostlinami. Speciální kmen obsahuje rhizobakterii stimulující růst rostlin a oxidující síru, jehož podobný účinek uvolňování půdní síry je již znám a používá se při pěstování bavlny v USA.
Pokusy prováděné na západě Kanady ukázaly v závislosti na stanovišti zvýšení výnosů, které se pohybovalo mezi 2,2 % a téměř 15 % na hektar. Bakterie je známa díky svému rychlému oxidačnímu účinku síry, zatímco jiné mikroorganismy potřebují k přeměně síry do formy, která může být přijata rostoucími rostlinami řepky, až dva roky.
Vědci však připouštějí, že dosud nebylo zvýšení výnosů signifikantní ve všech pokusech. Zdůrazňují ale, že ošetření osiva řepky vede k lepšímu vývoji rostlin. Nejlepších výsledků bylo dosaženo, pokud bylo k ošetřenému osivu přimícháno hnojivo s obsahem síry.
DLG-Mitt., 2006, č. 1, s. 9                              Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 048
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář