František Mariánek, 8. říjen 2014
Český mák
Předcházení a snižování výskytu opiových alkaloidů v máku a makových produktech

 

2.10.2014, Zdroj: Verlag Dashöfer

Komise doporučuje členským státům, aby přijaly opatření, která zajistí správnou praxi pro předcházení a snižování výskytu opiových alkaloidů v máku a makových produktech u všech hospodářských subjektů, které se podílejí na jejich produkci a zpracování.

V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno doporučení Komise 2014/662/EU ze dne 10. září 2014 o správné praxi pro předcházení a snižování výskytu opiových alkaloidů v máku a makových produktech.

Vydáno dne: 12. 9. 2014
Účinné od: 2. 10. 2014

Mák se získává z máku setého (Papaver somniferum L.). Používá se v pekárenských výrobcích, k posypání pokrmů, v náplních pro cukrářské výrobky, v dezertech a k výrobě jedlého oleje. Rostlina mák setý obsahuje narkotické alkaloidy, jako jsou morfin a kodein. Maková semena neobsahují opiové alkaloidy nebo obsahují jen jejich velmi nízké hladiny, mohou ale být kontaminovány alkaloidy v důsledku poškození hmyzem nebo vnější kontaminace semen při sklizni, pokud částice prachu z makoviny (včetně stěny tobolek) ulpívají na semenech.

Vědecká komise pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) vydala vědecké stanovisko týkající se rizik pro veřejné zdraví v souvislosti s výskytem opiových alkaloidů v máku určeném pro lidskou spotřebu.

Odhady dietární expozice morfinu z potravin obsahujících mák prokázaly, že akutní referenční dávka (ARfD) může být překročena během podávání jedné porce u některých spotřebitelů, zejména dětí, v celé Unii.

Je proto vhodné, aby byla uplatňována správná praxe k předcházení a snižování výskytu opiových alkaloidů v máku a makových produktech.


Hodnocení => průměr 083
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář