Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 10. červenec 2006
Vliv skladování na obsah mykotoxinu v obilovinách
Vliv skladování na obsah mykotoxinu v obilovinách
Zvýšení vlhkosti při jakékoliv teplotě, resp. zvýšení teploty při jakékoliv vlhkosti má za následek zvýšenou mikrobiální aktivitu, tedy množení mikroorganismů a produkci mykotoxinů.
Skladování obilovin je důležitým článkem ve výrobním řetězci potravin a má i značné ekonomické dopady. V průběhu skladování mohou mikroorganismy přítomné na obilkách produkovat mykotoxiny. Počáteční infekce může pocházet buď již z pole (zejména plísně Fusarium), nebo může ke kontaminaci sporami dojít během uskladňování (především Penicillium a Aspergillus). Jak rychle se budou mikroorganismy množit, zda a v jakém množství budou produkovat toxiny záleží mimo intenzitu a charakter počáteční kontaminace hlavně na podmínkách skladování. Podmínky skladování jsou určeny především vlhkostí a teplotou. Za všeobecně akceptovaný limit pro neomezeně dlouhé, z mikrobiologického hlediska bezpečné skladování obilovin je považována hodnota aktivity vody aw=0,65, která odpovídá vlhkosti obiloviny 14 % při teplotě 20 °C. Všeobecně platí, že zvýšení vlhkosti při jakékoliv teplotě, stejně jako zvýšení teploty při jakékoliv vlhkosti má za následek zvýšenou mikrobiální aktivitu, tedy množení mikroorganismů a produkci mykotoxinů.
Obilnářské listy, 14, 2006, č. 3, s. 49–51 Zdroj info ÚZPI
Hodnocení
=> průměr 093