Renata Šarjaková, 10. červenec 2006
Vliv skladování na obsah mykotoxinu v obilovinách
Zvýšení vlhkosti při jakékoliv teplotě, resp. zvýšení teploty při jakékoliv vlhkosti má za následek zvýšenou mikrobiální aktivitu, tedy množení mikroorganismů a produkci mykotoxinů.


Skladování obilovin je důležitým článkem ve výrobním řetězci potravin a má i značné ekonomické dopady. V průběhu skladování mohou mikroorganismy přítomné na obilkách produkovat mykotoxiny. Počáteční infekce může pocházet buď již z pole (zejména plísně Fusarium), nebo může ke kontaminaci sporami dojít během uskladňování (především Penicillium a Aspergillus). Jak rychle se budou mikroorganismy množit, zda a v jakém množství budou produkovat toxiny záleží mimo intenzitu a charakter počáteční kontaminace hlavně na podmínkách skladování. Podmínky skladování jsou určeny především vlhkostí a teplotou. Za všeobecně akceptovaný limit pro neomezeně dlouhé, z mikrobiologického hlediska bezpečné skladování obilovin je považována hodnota aktivity vody aw=0,65, která odpovídá vlhkosti obiloviny 14 % při teplotě 20 °C. Všeobecně platí, že zvýšení vlhkosti při jakékoliv teplotě, stejně jako zvýšení teploty při jakékoliv vlhkosti má za následek zvýšenou mikrobiální aktivitu, tedy množení mikroorganismů a produkci mykotoxinů.

Obilnářské listy, 14, 2006, č. 3, s. 49–51       Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 049
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář