- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Výhody fungicidů
Na nedávném výročním setkání organizace CropLife America hovořil Leonard Gianessi o tom, že mnoho výhod, které fungicidy poskytují, se nesetkávají s přízní veřejnosti. Gianessi, ředitel ústavu Crop Protection Research Institute of the CropLife Foundation, prezentoval tato fakta ve svém vystoupení nazvaném „Spore Wars“.
Některá z těchto zajímavých skutečností obsahovala následující:
· Spory hub každoročně infikují 75 % - 100 % ploch s ovocem a zeleninou.
· Na začátku 19. století, před začátkem používání fungicidů, shnilo v některých letech v sadech a na polích. 75 % broskví a 25 % - 50 % brambor
· Při ochraně proti chorobám rostlin bylo ve 40. letech každoročně stříkáno více než 300 milionů liber mědi, vápna a síry.
· Masová syntéza chemických sloučenin, která nikdy předtím neexistovala, začala být realizována ve 30. letech. Celkové množství těchto nových chemických látek by eventuálně snížilo celkovou aplikační zátěž jejich předchůdci o polovinu.
· Moderní syntetické fungicidy snižují výskyt chorob rostlin o 95 – 99 %.
Americká veřejnost má překvapivě malé uznání pro fungicidy a jejich roli, kterou hrají v produkci ovoce a zeleniny.
Crop Life, 168, 2005, č. 12, s. 61