Renata Šarjaková, 28. červen 2006
Výhody fungicidů
Na nedávném výročním setkání organizace CropLife America mluvil Leonard Gianessi, ředitel ústavu Crop Protection Research Institute of the CropLife Foundation o tom, že mnoho výhod, které fungicidy poskytují, se nesetkávají s přízní veřejnosti. Tyto výhody prezentoval ve svém vystoupení nazvaném „Spore Wars“.

 

    Nová zpráva o výhodách fungicidů, kterou vypracovala organizace CropLife America ukazuje mnoho výhod a malé uznání pro tuto skupinu chemických látek.  

     Na nedávném výročním setkání organizace CropLife America hovořil Leonard Gianessi o tom, že mnoho výhod, které fungicidy poskytují, se nesetkávají s přízní veřejnosti. Gianessi, ředitel ústavu Crop Protection Research Institute of the CropLife Foundation, prezentoval tato fakta  ve svém vystoupení nazvaném „Spore Wars“.

     Některá z těchto zajímavých skutečností obsahovala následující:

·          Spory hub každoročně infikují 75 % - 100 % ploch s ovocem a zeleninou.

·          Na začátku 19. století, před začátkem používání fungicidů, shnilo v některých letech v sadech a na polích. 75 % broskví a 25 % - 50 % brambor

·          Při ochraně proti chorobám rostlin bylo ve 40. letech každoročně stříkáno více než 300 milionů liber mědi, vápna a síry.

·          Masová syntéza chemických sloučenin, která nikdy předtím neexistovala, začala být realizována ve 30. letech. Celkové množství těchto nových chemických látek by eventuálně snížilo celkovou aplikační zátěž jejich předchůdci o polovinu.

·          Moderní syntetické fungicidy snižují výskyt chorob rostlin o 95 – 99 %.

     Americká veřejnost má překvapivě malé uznání pro fungicidy a jejich roli, kterou hrají v produkci ovoce a zeleniny.

Crop Life, 168, 2005, č. 12, s. 61           Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 061
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář