Renata Šarjaková, 12. květen 2006
USDA podporuje genetické mapování ječmene
Projekt zaměřený na identifikaci a zlepšování genetického vybavení ječmene a následně k vyšším výtěžkům a zlepšení kvality.


Americké ministerstvo zemědělství vypracovalo projekt zaměřený na identifikaci a zlepšování genetického vybavení ječmene, které by mělo vést k vyšším výtěžkům a zlepšení kvality. Do projektu jsou zapojeni vědečtí pracovníci z 19 různých institucí z celé země. Předpokládá se, že bude vytvořena genetická mapa ječmene a identifikovány geny, které jsou odpovědné za řízení výnosů, potravinářské a sladovnické kvality a rezistence k chorobám. Není to poprvé, co dochází k vědeckému zkoumání genetického vybavení ječmene. V loňském roce byl zahájen výzkumný projekt, financovaný britskými asociacemi potravinářského a nápojového průmyslu (1,8 mil. £, resp. 3,1 mil. USD), zaměřený na identifikaci ekonomicky nejdůležitějších genů v ječmeni. První výsledky tohoto výzkumu, který provádí Scottish Crop Research Institute, Birmingham University a National Institute of Agricultural Botany (NIAB) by měly být k dispozici počátkem roku 2007. Výzkum genů ječmene koinciduje s řadou vědeckých důkazů o příznivých zdravotních účincích konzumace ječmene, které zahrnují snižování hladiny cholesterolu a dalších rizikových faktorů spojovaných s obezitou a diabetem 2. typu. Počátkem letošního roku schválil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zdravotní tvrzení pro potraviny obsahující oves, v kterém se konstatuje, že tyto výrobky mohou napomáhat snižování rizika srdečních onemocnění. Do nově zahajovaného amerického výzkumu, který bude prováděn na univerzitě v Minnesotě budou zahrnuti i studenti, aby byla zajištěna výchova a vzdělání šlechtitelů příští generace. K identifikaci genů spojených s důležitými vlastnostmi ječmene se bude v deseti šlechtitelských programech používat asociační genetika. Asociační genetika se zabývá hodnocením a měřením stupně asociace mezi molekulárními markery nebo geny a sledovanou vlastností. Rozsáhlé výzkumy týkající se genetických kódů kukuřice byly prováděny Genome Sequencing Center (GSC) na Washington University School of Medicine St. Louis a na univerzitě v Arizoně. V loňském roce se spojily tři organizace – ARS, Genaissance Pharmaceuticals a Monsanto k práci na genetické mapě sójových bobů. Výsledky a údaje získané v průběhu výzkumu genů ječmene budou k dispozici odborné veřejnosti na webové stránce

http://www.bakeryandsnacks.com/news/ng.asp?n=66813&m=2BAS404&c=bfjnuvkxilecmxb
                                                                         Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 181
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář