František Mariánek, 22. srpen 2012
Kvalitní mák se míchá s odpadem
Společnost Ireks Enzyma s. r. o. je jedním z největších zpracovatelů českého máku v České republice.

 

 Mají vlastní čističku surového máku a nakupují jej výhradně od českých zemědělců. Ročně tak zpracují přes tisíc tun máku.

Na tiskové konferenci Agrární komory ČR, kde se v uplynulou středu sešli s producenty máku novináři, se hovořilo o nekalé konkurenci dovozců průmyslového máku a jeho přimíchávání do světově proslulého a svým způsobem i jedinečného českého máku. „Jsme ve světě největším producentem potravinářského máku,“ řekl Zdeněk Kosek, ředitel Sdružení Český mák, a dodal, že zatím neexistuje legislativní ochrana proti tomuto míchání kvalitního máku s odpadem.

Tím odpadem jsou semena máku určeného k farmaceutickému zpracování s obsahem morfinových alkaloidů. Je mnohem levnější než potravinářský mák. „Tak získané semeno máku nemá chuťové vlastnosti potravinářského máku, je ale jakožto odpad vždy levnější, neboť ekonomika pěstování technických odrůd stojí na ceně izolovaných morfinových alkaloidů,“ vysvětlil Kosek. A jelikož novináři sami mohli posoudit, jak taková buchta se směsí průmyslového máku chutná, měli pěstitelé ten nejsilnější argument, jak pobídnout společnost a hlavně její legislativce, aby s tímto nešvarem něco v dohledné době udělali.

Průmyslový mák má nezaměnitelnou pachuť po myšině a ztuchlině a pokud jej zpracovatel, tedy pekárna, neochutí vanilkou, skořicí a dalšími cukrářskými vůněmi, pak je koláč chuti podřadné, až skutečně nechutný. Každý ze zhruba třiceti novinářů to tak cítil a dokreslil výrazem v obličeji po pozření tohoto mixu na koláči.

Ředitel Jaromír Gec z firmy Ireks Enzyma jim totiž dal k ochutnávce tři typy makových buchet, jedny měly ryze český mák, druhé byly se směsí průmyslového máku bez ochucovadel a třetí typ buchet byl sice s průmyslovým mákem, ale ovoněným vanilkou a skořicí.

Pěstitelé sice neprozradili, která z firem a překupníků český kvalitní mák levným průmyslovým mákem znehodnocuje, zato jsme se dozvěděli, kdo to nedělá. „Od nás ve velkém nakupuje polotovar z českého máku například Penam,“ řekl Jaromír Gec, ředitel společnosti Ireks Enzyma, dodal, že u výrobků této pekárny si můžeme být v případě makových náplní a posypek zcela jisti, že je to ryze český mák.


zdroj: Eugenie Línková


Hodnocení => průměr 073
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář