agronavigator.cz , 20. listopad 2011
Evropská komise povoluje v Evropě stévii
EK přijala 11. listopadu nařízení č. 1131/2011/EU, kterým povoluje použití steviolových glykosidů jako sladidla.

Sladidlo z rostliny stévie, které je až 300x sladší než cukr, je nyní povoleno také v Evropské unii. Evropská komise přijala 11. listopadu nařízení č. 1131/2011/EU, kterým povoluje zpracování steviolových glykosidů k potravinářským účelům poté, co byl tento krok členskými státy v létě odsouhlasen. Podle EU zjistil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nezávadnost této přírodní sladivé látky. Stévie byla dlouho v podezření, že má karcinogenní účinky a je genotoxická, jak informoval Financial Times Deutschland.

Podle dosavadních informací by měla být stévie nejprve používána jen ve vybraných potravinách.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-611813.html

 
 
Poslat článek emailemVytisknout článekČlánek : 115332 ; Vydáno : 16.11. 2011 ; Autor : Mgr. Dana Koubová

Hodnocení => průměr 087
Autor Nadpis Datum
Coralyn    nLdeaOZmBwaPqjV 00:24 14. prosinec 2011