Renata Šarjaková, 5. duben 2006
Ječmen s deficitem síry zhoršuje chuť a aroma piva
Pěstování ječmene na půdách s nízkým obsahem síry negativně ovlivňuje výnosy a výslednou chuť a aroma piva.
Podle výsledků nejnovějších britských výzkumů, prováděných Úřadem pro tuzemské cereálie (HGCA), může pěstování ječmene na půdách s nízkým obsahem síry negativně ovlivnit výnosy a výslednou chuť a aroma piva. Bylo zjištěno, že výnosy mohou být nižší až o jednu tunu z ha, event. i více. Nedostatek síry v půdě se stále více rozšiřuje a ovlivňuje větší okruh plodin, včetně sladovnického ječmene. Deficit síry může negativně ovlivnit sladovnické i pivovarské (kvalitativní) charakteristiky ječmene, stejně jako jeho výnosy. V rámci studie, zaměřené na určení vztahu mezi výnosy ječmene, resp. kvalitou finálního výrobku a obsahem síry v půdě byly prováděny experimenty ve dvou pěstebních sezonách na čtyřech různých místech v Británii s nejvíce pravděpodobným deficitem síry v půdě. V oblastech Norfolku a Bedforshire byl pěstován ozimý ječmen variety Pearl, jarní ječmen variety Optic byl pěstován v Aberdeenu a hrabství Durham. U pěti z osmi experimentů byla zaznamenána významná odezva výnosu na hladinu síry v půdě. Výsledky naznačují, že farmáři v oblastech s deficitem síry by měli v období od poloviny března do poloviny dubna aplikovat hnojiva obsahující síru, aby se korigoval deficit a zlepšily výnosy a následně i kvalita sklizně. Více informací na adrese 
http://www.fdin.co.uk/news/index.php
           Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 041
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář