agronavigator.cz , 3. červen 2011
Stará plodina - nová využití
Brambory jsou hlavní potravinářskou plodinou v mnoha zemích, ale tato plodina má potenciál i pro další nepotravinářská využití.
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 111224 ; Vydáno : 1.6. 2011 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková

     Kanadská organizace BioPotato Network je konsorcium veřejných a soukromých průmyslových organizací, které mají za cíl využívat brambory i jinak než jako potravinářskou plodinu. Tento network má koncepci vyvinout více vedlejších produktů pro brambory  a najít alternativní využití pro tuto plodinu. Oblasti, které tato organizace uvažuje, jsou: funkční potraviny a potravní doplňky, nízký glykemický index a vysoký obsah dietetické vlákniny, škrob pro průmyslové využití a bioplasty a biopesticidy pro ochranu proti hmyzu. Federální vláda naplánovala pro tento network 5.3 milionů dolarů a ve výboru je dvanáct organizací a více než 30 vědců, kteří budou rozšiřovat horizonty pěstitelů prostřednictvím projektů pro zlepšování brambor.

     Vědec Dr. Qiang Liu z kanadské výzkumné organizace Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) pracuje na vyvíjení plastů využitím bramborového škrobu. Myslí si, že vyhlídka výroby bioplastů na základě bramborového škrobu a modifikovaný bramborový škrob vypadá slibně. Bramborový škrob má vynikající vlastnosti, které lze využívat. Problém spočívá v tom, že je třeba mít hodně financí, aby se dostala tato technologie na trh, ale uvedení networku  BioPotato Network a počáteční financování je dobrým začátkem.

     Malá společnost v provincii Manitoba již zahájená dvěma bývalými producenty brambor, vyvinula bioplast využitím škrobu filtrovaného z odpadní vody ze zpracování brambor. Tato společnost s názvem Solanyl Biopolymers Inc. (Canada) sídlí v Carberry a je kanadskou větví evropské společnosti. Vyrábí biologicky rozložitelné a kompostovatelné plasty. Tento plast je používán v injekčním a extruzním lisování, kde je taven a vstřelován do formy. Může být používán pro mnoho aplikací, jako například hračky, pera a nádoby na rostliny pro zahradníky, protože může nahrazovat tvrdé plasty.

     Zpracování Solanylu vytváří produkt, který se úplně rozkládá v prostředí, což jej činí dražším, ale také „zelenějším“. Tato společnost má jeden produkt na pultech: biologicky rozložitelnou nádobu na rostliny, která může být používána ve skleníkové produkci. Nádoby  Solanylu nahrazují druhy plastů v současnosti používané ve skleníkové produkci, které jdou eventuálně do skládek odpadků, protože nemohou být recyklovány. Další produkty, které mohou vyrobeny využitím bioplastů této společnosti, zahrnují CD a zásobníky pro DVD, propagační předměty a podložky pro odpal golfových míčků, aj. Pro bramborový škrob existuje spousta využití.

     Ve Spojených státech používá společnost New Bedford Thread bramborový škrob od 50tých let pro potahování a uhlazování bavlněných vláken, aby je usnadnila jejich protahování tkanivem nebo kožešinou. Používá bramborový škrob vařený s vodou, lepidlem a vazelínou tak dlouho, dokud nedosáhne správné konsistence a pak používá tuto směs na impregnování bavlněného vlákna. Musí dovážet bramborový škrob z Nizozemska, protože ještě neexistuje žádný bramborový škrob zpracovaný ve Spojených státech.    

     Ekologické obavy z procesu používaného k extrahování škrobu způsobily, že severoamerické společnosti uzavírají provozy. Výroba bramborového škrobu v tuzemsku se stala příliš drahou, protože existovala obava z roztoků vedlejších produktů zbývajících po extrakci škrobu.

     Cílem zájmové skupiny BioPotato Network je řešit některé z problémů, které nastanou v  „alternativním průmyslu brambor“. V Kanadě existuje prostor pro růst průmyslového využití brambor, ale  procesy pro využívání brambor musí být zdokonaleny a být ekonomické. Jako příklad - trvalo dva roky, než byl vyvinut proces Solanylu používaný k přeměně bramborového škrobu do pryskyřice používané průmyslem plastů. Výzkumníci si myslí, že v běžném kanadském zpracovatelském průmyslu existuje možnost separovat škrob, což by byl aspekt přidané hodnoty pro průmysl.

     Výzkumníci zkoumají v posledním desetiletí alternativní využití pro další plodiny, ale s organizací BioPotato Network jsou brambory nyní rovněž považovány za tuto kategorii. Existuje velký zájem o zlepšování brambor, hlavně o zvyšování obsahu dietetické vlákniny a snižování glykemického indexu plodiny. Rovněž příklady společností Solanyl a Bedford Thread ukazují, že je zájem o využívání jedinečných vlastností brambor pro průmyslová využití.

Top Crop Manager, vol. 37, 2011, č. 2, s. 24

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/


Hodnocení => průměr 080
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář