František Mariánek, 4. únor 2011
Geneticky modifikovaná kukuřice v pokusech s klopuškami
Na Rýnsko-vestfálské technické vysoké škole v Cáchách v současné době probíhá výzkumný projekt zaměřený na možné účinky geneticky modifikované kukuřice na necílové organismy.
Na Rýnsko-vestfálské technické vysoké škole (RWTH) v Cáchách v současné době probíhá v rámci výzkumného projektu testování možných účinků geneticky modifikované Bt kukuřice na herbivorní hmyz (klopušky). Tento hmyz přichází do kontaktu s Bt proteiny potravní cestou.
Jako modelový organismus byla zvolena klopuška Trigonotylus caelestialium. Ukázalo se totiž, že tento druh ploštice byl dominujícím druhem ve společenství ploštic pokusného pole kukuřice a vyskytoval se velmi často. Jako modelový organismus je vhodná i toho důvodu, že spolu s mezofylem listů Bt kukuřice zkonzumuje značné množství Bt proteinu. V laboratorních testech byla v T. caelestialium prokázána jedna šestina množství, které bylo změřeno v rostlinách.
V pokusech byly použity čtyři odrůdy kukuřice: geneticky modifikovaná Bt kukuřice, izogenní linie, která posloužila k vývoji geneticky modifikované kukuřice, a dvě konvenční odrůdy. Vzhledem k tomu, že pokus nyní probíhá již u druhé generace, poskytli vědci první výsledky: jedna konvenční odrůda byla ve srovnání s ostatními testovanými odrůdami kukuřice pro klopušky méně chutná a geneticky modifikovaná kukuřice nevykázala žádný vliv.
Portál biosicherheit.de doprovodil výzkumný projekt kamerovými záznamy. Toto video spolu s dalšími informacemi naleznete v rubrice Forschung live.
Neue Landwirtschaft, 2010, č. 12, s. 99
Objednávka kopie článku

 Poslat článek emailemVytisknout článek Článek : 108003 ; Vydáno : 4.2. 2011 - Dnes ; Autor : Mgr. Dana Koubová

Zdroj:www.agronavigator.cz

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 083
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář