František Mariánek, 12. září 2010
K českému cukrovarnictví
České cukrovarnictví po reformě a zpráva o cukrovarnické kampani.
 
České cukrovarnictví po reformě a zpráva o cukrovarnické kampani
Při celkové kvótě 372 tis. t cukru ročně je  ČR soběstačná a existují kapacity i pro vývoz. V cukrovarnické kampani 2009/2010 byla průměrná cukernatost jen 16,75 %, ale vyšší výnosy cukrovky.
V rámci sektoru cukrovarnictví a řepařství zůstává ČR i po reformě Společné organizace trhů s cukrem v EU (SOTCmezi nejlepšími zeměmi v EU, a to díky hektarovým výnosům cukrové řepy, srovnatelným výrobním nákladům a vysoké kvalitě vyráběného cukru.
Jediným cukrovarnickým podnikem, který v rámci reformy ukončil činnost svých všech tří cukrovarů byla akciová společnost Eastern Sugars, která vrátila kvótu 102 473 t (22,53 % kvóty ČR 454 862 t). Tomu odpovídal úbytek ploch cukrovky 11,6 tis. ha. Ostatní výrobci dokoupili celé dodatečné množství kvóty, tj. 20 070 t. Při celkové kvótě 372 tis. t ročně je pokryta spotřeba v ČR a existují kapacity i pro vývoz.
Po redukci v sektoru lihovarů je výroba pitného lihu v ČR 450 – 500 tis. hl, čímž je ČR soběstačná.

Řepná kampaň 2009/2010 byla ve srovnání s předcházejícím rokem charakterizována nižší cukernatostí (průměrně 16,75 %), ale vzhledem k vyšším výnosům srovnatelným se sousedními zeměmi byla kvóta cukru splněna a bylo vyrobeno 29 % nadkvótového cukru pro bioetanol a chemické využití. V provozu bylo 7 cukrovarů (České Meziříčí, Dobrovice, Hrušovany, Litovel, Opava, Prosenice, Vrbátky), průměrná délka kampaně činila 93,4 dne.
V celé EU byla naplněna kvóta 13 121 tis t a nadkvótového cukru bylo 4 347 tis. t (33,1 %).

Hodnocení => průměr 089
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář