Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
František Mariánek, 8. červenec 2010
Vliv mechanického poškození vybraných plodin na jejich výnos a kvalitativní
Vliv mechanického poškození vybraných plodin na jejich výnos a kvalitativní
V letech 2004 - 2006 byly v ČR realizovány polní pokusy s vybranými obilovinami s cílem sledování vlivu mechanického poškození (simulace poškození zvěří) na výnos a kvalitativní vlastnosti těchto plodin.
vlastnosti
Článek : 102265 ; Vydáno : 22.6. 2010 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková
V letech 2004 - 2006 byly v ČR realizovány polní pokusy s vybranými plodinami (pšenice ozimá, ječmen jarní a kukuřice setá), s cílem sledování vlivu mechanického poškození (simulace poškození zvěří) na výnos a kvalitativní vlastnosti těchto plodin. Pokusy byly založeny v lokalitě Žabčice, nedaleko Brna. Redukce listové plochy byla provedena v růstové fázi BBCH 30 (pšenice, ječmen) a BBCH 16 (kukuřice), přičemž listová plocha byla zredukována o 0, 25, 50 a 75 %. U ozimé pšenice nebyl zaznamenán vliv redukce listové plochy na výnos zrna. Naopak, za určitých podmínek toto poškození vyvolalo stimulaci produkčního procesu. Důkazem byl rok 2005, kdy byly vhodné klimatické podmínky a i navzdory poškození se zvýšil výnos o 3 až 7 %. Redukce listové plochy se neprojevila ani snížením hmotnosti tisíc semen. Statisticky prokazatelný vliv na výnos byl zaznamenán u kukuřice v roce 2004 (snížení o 4-14 %). Pokud jde o kvalitativní vlastnosti zrna, ječmen jarní nebyl poškozením ovlivněn, změny se však projevily u pšenice ozimé, a to zvýšením hodnoty pádového čísla (o 29-39 sec.).
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5
Hodnocení
=> průměr 100