- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Řepkový olej pro lidské zdraví
Ty zvítězily díky nejvyššímu obsahu lidskému zdraví prospěšných látek – vícenenasycených mastných kyselin. Do soutěže, jež si klade za cíl také propagaci nutričních výhod řepkového oleje, bylo zařazeno celkem 79 odrůd, které se pěstují na našem území v posledních 14 letech. Soutěž iniciovala společnost Unilever. Ta využívá řepkový olej pro výrobu rostlinného tuku Rama a majonézy Hellmann´s.
„Výběr kvalitních surovin a správné složení rostlinných olejů rozhoduje o dobré chuti finálního produktu a jeho příznivém vlivu na naše zdraví. Proto je volba kvalitního a přírodního řepkového oleje pro výrobu rostlinných tuků, majonéz a tatarských omáček bezesporu správná,“ říká manažer vývoje a jakosti doc. Ing. Jiří Brát, CSc., z PTZ Nelahozeves.
Proč je řepkový olej vhodný pro výrobu potravin a náš organismus? V porovnání s ostatními obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin a naopak významné množství vícenenasycených mastných kyselin včetně esenciálních omega 3 a 6. Z hlediska podílu omega 3 mastných kyselin patří dokonce mezi nejvýznamnější zdroje.
Výživoví odborníci z České republiky i celého světa se také shodují na nutnosti omezovat příjem nasycených a trans mastných nenasycených kyselin, obsažených zejména v živočišných tucích. Naopak doporučují zvyšovat příjem vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních omega 3. Ty jsou stejně jako esenciální omega 6 nezbytné pro naše zdraví. Tělo si je neumí vytvořit samo, a proto je důležitý jejich dobrý zdroj. Pomáhají totiž udržovat správnou hladinu cholesterolu a snižovat riziko onemocnění srdce a cév. Organizmus je potřebuje k zajištění základních buněčných funkcí, bez nichž by nebyla možná látková výměna.
„Vývoj skladby mastných kyselin v řepkovém oleji je nutné bedlivě sledovat, protože se stále mění. Pokud by poklesl obsah vícenenasycených mastných kyselin a zejména kyseliny linolenové, řepkový olej by jako nutričně velmi hodnotná surovina pro potravinářský průmysl přestal být atraktivní,“ okomentoval důvod ocenění vybraných odrůd doc. Brát.