Renata Šarjaková, 20. prosinec 2008
Řepkový olej pro lidské zdraví
V rámci celostátního semináře Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin v Hluku na Moravě udělila odborná porota ocenění Nutričně nejkvalitnější řepka třem odrůdám s názvy Aviso, Labrador a Radost.

Barbora Venclová (15.12.2008)

Ty zvítězily díky nejvyššímu obsahu lidskému zdraví prospěšných látek – vícenenasycených mastných kyselin. Do soutěže, jež si klade za cíl také propagaci nutričních výhod řepkového oleje, bylo zařazeno celkem 79 odrůd, které se pěstují na našem území v posledních 14 letech. Soutěž iniciovala společnost Unilever. Ta využívá řepkový olej pro výrobu rostlinného tuku Rama a majonézy Hellmann´s.
„Výběr kvalitních surovin a správné složení rostlinných olejů rozhoduje o dobré chuti finálního produktu a jeho příznivém vlivu na naše zdraví. Proto je volba kvalitního a přírodního řepkového oleje pro výrobu rostlinných tuků, majonéz a tatarských omáček bezesporu správná,“ říká manažer vývoje a jakosti doc. Ing. Jiří Brát, CSc., z PTZ Nelahozeves.
Proč je řepkový olej vhodný pro výrobu potravin a náš organismus? V porovnání s ostatními obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin a naopak významné množství vícenenasycených mastných kyselin včetně esenciálních omega 3 a 6. Z hlediska podílu omega 3 mastných kyselin patří dokonce mezi nejvýznamnější zdroje.
Výživoví odborníci z České republiky i celého světa se také shodují na nutnosti omezovat příjem nasycených a trans mastných nenasycených kyselin, obsažených zejména v živočišných tucích. Naopak doporučují zvyšovat příjem vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciálních omega 3. Ty jsou stejně jako esenciální omega 6 nezbytné pro naše zdraví. Tělo si je neumí vytvořit samo, a proto je důležitý jejich dobrý zdroj. Pomáhají totiž udržovat správnou hladinu cholesterolu a snižovat riziko onemocnění srdce a cév. Organizmus je potřebuje k zajištění základních buněčných funkcí, bez nichž by nebyla možná látková výměna.
„Vývoj skladby mastných kyselin v řepkovém oleji je nutné bedlivě sledovat, protože se stále mění. Pokud by poklesl obsah vícenenasycených mastných kyselin a zejména kyseliny linolenové, řepkový olej by jako nutričně velmi hodnotná surovina pro potravinářský průmysl přestal být atraktivní,“ okomentoval důvod ocenění vybraných odrůd doc. Brát.



Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 071
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář