Renata Šarjaková, 3. říjen 2008
Využití kukuřice ve farmakologii

Vědci z university Lleida ve Španělsku publikovali studii, která poukazuje na možné využití kukuřice v molekulárním zemědělství.

 

 

Vědci z Univerzity Lleida ve Španělsku publikovali studii, která poukazuje na možné využití kukuřice v molekulárním zemědělství. Tato studie přinesla povzbudivé zprávy i pro pacienty s onemocněním AIDS. Kukuřice, která je třetí nejdůležitější obilninou na světě, má mnoho pozitivních vlastností, které je možné využít v biotechnologiích. Jednou z nich je schopnost přenášet rekombinované bílkoviny do zrna, jakož i široké možnosti kultivace a genetická rozmanitost. Kromě toho je kukuřice antialergenní a netoxická. V březnu tohoto roku byla vyprodukována první transgenní kukuřice použitelná pro lékařské účely. Podle vědců je použití geneticky modifikovaných rostlin pro produkci léčiv vhodné pro léčbu raných stadií chorob, ale i pro výrobu vakcín proti tuberkulóze, cukrovce a vzteklině. Proteiny vyprodukované z kukuřice jsou na rozdíl od jiných přípravků lacinější a zachovávají si svou účinnost po mnoho let bez potřeby uskladnění v chladu.


http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5

 


Zdroj: Agronavigátor.cz


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 070
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář