- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Alkohol jako součást výživy a vliv na zdraví - pít či nepít?
Alkohol jako nápoj patří mezi nejkontroverznější lékařská témata. Jsou mu přičítána 4 % z celkové zátěže lidstva nemocemi, tedy stejně jako kouření či vysoký krevní tlak. Konzumace alkoholu má příčinný vztah k více než 60 poruchám zdraví. Jsou popsány hlavní poruchy a nemoci související s konzumem alkoholických nápojů a podíl alkoholu na jejich vzniku. U tří kategorií pijáků alkoholických nápojů (40 g, 40-60 g a nad 60 g etanolu denně) je uvedeno relativní riziko chronických onemocnění u mužů a žen, ale také relativní riziko 15 nemocí spojených s alkoholem při spotřebě do 25 g a 50 g denně. Tradovaný příznivý vliv alkoholu na kardiovaskulární onemocnění při mírné konzumaci nebyl nikdy cíleně prokázán. Pro nádorová onemocnění se alkohol projevuje velmi rizikově. Nárazová konzumace byť proložená dny abstinence je mnohem nepříznivější než častá konzumace malých dávek; příznivější je konzumace k jídlu. Kladné účinky červeného vína se odvozují od vysokého obsahu antioxidantů typu polyfenolů. Současná „rozumná“ doporučení pro konzum alkoholických nápojů udávají strop pro muže 20 g etanolu denně (půllitr dvanáctistupňového piva) a pro ženy 10 g. Zdroj info ÚZPI