Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Syrovátka pro spaní
Zvýšený přívod tryptofanu před usnutím znamená zvýšenou tvorbu serotoninu, a tím hlubší spánek a zlepšení vnímavosti po probuzení. Dobrým zdrojem tryptofanu a tzv. velkých neutrálních aminokyselin jsou syrovátkové produkty.

Spánek a kognitivní funkce jsou zřejmě regulovány mozkovým serotoninem, vzhledem k tomu, že abnormality týkající se spánku a následné malátnosti jsou často dávány do souvislosti s nedostatkem jeho aktivity. Prekurzorem serotoninu je tryptofan, přičemž využitelnost tryptofanu závisí nejen na jeho přívodu, ale i na přívodu řady dalších živin. Záleží na poměru množství tryptofanu v plazmě a celkového množství ostatních velkých neutrálních aminokyselin (Trp:LNAA).

Významným zdrojem tryptofanu je např. krůtí a hovězí maso (1,1 g/100 g bílkovin), stejná koncentrace je v sójovém bílkovinovém izolátu a kyselém kaseinu. Lepším zdrojem jsou vejce (1,3 g/100 g), především bílek (1,5 m/100 g), mateřské mléko (1,9 g/100 g) a koncentrát syrovátkovuch bílkovin WPC 80 (2,1 g/100 g). (Kojenci pravděpodobně díky tryptofanu po kojení usínají.)

Podle studie provedené na univerzitě v Maastrichtu se zvýší hladina tryptofanu v plazmě, pokud se před spaním přijme alfa-laktalbumin, a v důsledku toho se zvýší schopnost soustředění a mozkové činnosti ráno po probuzení. Bohatým zdrojem alfa-laktalbuminu jsou některé výrobky ze syrovátky.

Nizozemští výzkumníci zjišťovali, zda večerní konzumace alfa-laktalbuminu, v němž je obsah tryptofanu 4,8 g/100 g, zvyšuje poměr Trp:LNAA a zlepšuje čilost a výkonnost po probuzení, a to hlavně u osob s poruchami spánku. Testované osoby přespávaly v  laboratoři, aby mohly být po probuzení provedeny testy. Před spaním byl podáván buď tryptofanem obohacený alfa-laktalbumin vyvinutý v Davisco Foods Int. Inc. , označený jako „BioPURE-Alphalactalbumin“, nebo placebo.

Prokázalo se, že laktalbumin způsobil zvýšení poměru Trp:LNAA před usnutím na 130 %, výrazně snížil nespavost a následující ráno zlepšil vnímavost. Avšak pouze u špatných spáčů to bylo doprovázeno i zvýšenou behaviorální výkonností.

Syrovátkové bílkoviny lze vyrobit poměrně snadno, takže nebude dlouho trvat, než se na trhu objeví potraviny pro spaní.

                                                                      Zdroj info ÚZPI

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 150
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář