Renata Šarjaková, 8. leden 2008
Salmonelly v zelenině je velmi obtížné se zbavit
Holandský výzkumník zjistil, že dobré omytí zeleniny nestačí k eliminaci bakterií, jako například salmonella, protože se šíří uvnitř.
 
Mnoho lidí se domnívá, že dobré omytí zeleniny je vše, co je potřeba k eliminaci bakterií, jako například salmonella. Není tomu tak, tvrdí nizozemský výzkumník z wageningenské univerzity, který zjistil, že salmonella roste nejen na povrchu rostlin, ale i uvnitř.
     Studoval, jak salmonella infikuje salát. Jeho zjištění ukazují, že riziko otravy z potravin prostřednictvím konzumace kontaminované listové zeleniny je větší než se dříve myslelo a mnohem obtížnější proti němu bojovat.
     Studoval fyziologické a molekulární interakce mezi salmonellou a různými odrůdami salátu. Objevil, že tato bakterie se aktivně přemisťuje do kořenů rostliny, zde se rozmnožuje a šíří se odtud v rostlině.
     Není viditelný rozdíl mezi zdravým salátem a salátem infikovaným salmonellou. Ale v infikovaných rostlinách je zapnut přirozený obranný mechanismus. Výzkumník volá po metodách molekulární detekce během během rutinní kontroly patogenů jako způsobu redukování otrav potravinami. Navrhuje testování hnoje nebo půdy na přítomnost salmonelly a patogenní Escherichia coli před výsadbou semenáčků. Moleulární testování je požadováno také po sklizni, aby se zjistily patogeny v potravním řezězci.
     Dřívější výzkum ukázal, že patogeny v hnoji dojného skotu mohou být omezeny jeho krmením větším množstvím slámy a sena.
     Důkladné omývání produktů neodstraní bakterie, které jsou uvnitř rostlin. Výsledky výzkumu ukazují na potřebu vývoje odrůd salátu, které jsou resistentní vůči těmto patogenům.
 
Zdroj: Ing. Šárka Vondrášková

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 026
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář