Renata Šarjaková, 5. listopad 2007
SVS: Kontrolujeme i křepelčí vejce
Přestože jsou křepelčí vejce v tuzemsku prakticky okrajová komodita, je podle mluvčího Státní veterinární správy ČR lze potvrdit, že v poslední době jsou k vůli svým nepopiratelným dietetickým kvalitám stále žádanější.

 

Vejce japonských křepelek jsou podle jeho údajů asi 4 až 5krát menší než slepičí, mají vysoký obsah například hořčíku, železa, fosforu, vápníku, zinku, mědi ale i vitamínů. Samozřejmě obsahují i hodnotné bílkoviny. Tato malá vejce údajně obsahují specificky účinné látky, ceněné hlavně pro příznivé působení na omezení chorob kardiovaskulárního systému, cukrovky, chorob trávícího ústrojí i jako podpůrný prostředek při léčení chorob dýchacího ústrojí a nervového systému. Mají mít vliv i na imunitní systém člověka a údajně i na potenci mužů.

Jako potravina živočišného původu jsou i křepelčí vejce předmětem kontroly orgány státního veterinárního dozoru. Bohužel v posledních dnech byl u produkce dvou chovatelů křepelek v Praze zjištěn ve vejcích těchto malých ptáků nepovolený obsah narazinu a nikarbazinu. Následovalo okamžité opatření - neuvolnění do tržní sítě a stažení závadné šarže ze skladů, aby se do tržní sítě nemohlo nic zdraví člověka ohrožujícího dostat. Celkem bylo vyloučeno zhruba 5 000 vajec.

Na základě vyšetření bylo prokázáno, že zdrojem nepovolených látek bylo podávané krmivo. U dotyčného chovatele Městská veterinární správa v Praze nařídila veterinární opatření, které spočívá v neškodném odstranění závadných vajec a krmiva. Vejce z následné produkce budou moci být uvolňována do tržní sítě až na základě vyhovujících laboratorních vyšetření.

Z uvedeného vyplývá, že spotřebitelé si mohou i na tomto případě dobře uvědomit, že orgánům státního veterinárního dozoru nezůstane nic utajeno, a že jeho cílem je dozírat na to, aby potraviny živočišného původu uváděné do tržní sítě byly zdravotně nezávadné.


Zdroj: Josef Duben 


Hodnocení => průměr 080
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář