Renata Šarjaková, 5. září 2007
Deset potravin s nejlepší antioxidační schopností
V padesátých letech minulého století biologové zjistili, že mnoho chorob je spojeno s účinkem volných radikálů. Dietologové nyní sestavili seznam deseti potravin s nejvyšší antioxidační schopností.
 
     V padesátých letech minulého století biologové zjistili, že mnoho chorob, včetně onemocnění srdce, cévní mozkové příhody, rakoviny, cukrovky, šedých zákalů a neurodegenerativních chorob (Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba), je spojeno s účinkem volných radikálů. Jde o chemické sloučeniny s nepárovými elektrony, které ve svém okolí spalují téměř všechno a  přitom produkují velké množství nových radikálů. Volným radikálům není možné se úplně vyhnout. Z kyslíku, který vdechujeme, se vytvoří celé jedno procento radikálů. Stravou bohatou na ovoce, zeleninu a některé potraviny, dokáže človek omezovat účinek volných radikálů. Američtí dietologové zhodnotili antioxidační schopnost 130 běžných potravin a na základě toho vypracovali seznam deseti nejvhodnějších druhů potravin. Uvedené hodnoty vyjadřují antioxidační kapacitu 100 g látky v mikromolech TE (troloxový ekvivalent; trolox je derivát vitaminu E a používá se jako standardní jednotka antioxidační schopnosti). Pro porovnání – 100 g celozrnného chleba obsahuje 1 421 mikromolů TE: 1. pekanové ořechy - 17 940, 2. mexická fazole – 14 920, 3. červená fazole, 4. vlašské ořechy - 13 542, 5. západoamerická fazole - 12 358, 6. lískové ořechy – 9 644, 7. brusinky – 9 456, 8. artyčoky – 9 410, 9. borůvky – 9 260, 10. švestky – 8 578.
Zdroj: Ing. Šárka Vondrášková
 

Hodnocení => průměr 121
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář