Renata Šarjaková, 27. srpen 2007
Snižování subvencí EU na export mléčných produktů
Výdaje EU na subvencování mléčných produktů klesly od roku 1995/1996 do roku 2006/2007 na třetinu ( na 476 mil. EUR). Statistika množství exportu subvencovaných produktů a výdajů na exportní subvence.
  
Výdaje EU na subvencování mléčných produktů v tržním roce 2006/07 klesly na dosud nejnižší úroveň od roku 1995, kdy byly zavedeny limity těchto subvencí. Podle oficiálních údajů bylo toto snížení ovlivněno silnou poptávkou po těchto produktech během posledních dvanácti měsíců na mezinárodních trzích a také programem progresivního omezování podpory cen mléčných produktů v EU od roku 2004.
V roce 2006/07 příslušné orgány EU nevydaly žádné licence na odtučněné sušené mléko poté, kdy od 15. června 2006 byly exportní refundace zkráceny na nulu.
Stejné opatření EU bylo v lednu 2007 přijato pro export plnotučného sušeného mléka a kondenzovaného mléka a v červnu 2007 pro export másla a sýrů.
Množství produktů exportovaných s podporou EU v roce 2006/07 představovalo u sýrů 88 % stropu stanoveného WTO, u másla 62 % a asi 50 % u ostatních mléčných produktů (včetně plnotučného sušeného mléka a kondenzovaného mléka).
Celkové výdaje EU na exportní subvence i v přepočtu na kg vyvezených mléčných produktů byly v tržním roce 2006/07 nejnižší od doby termínu platnosti dohody WTO o omezování subvencí. Celková suma výdajů EU na subvencování exportu mléčných produktů v roce 2006/07  klesla na 476 mil. EUR, to je méně než jedna třetina prostředků vydaných v roce 1995/96.    
Vývoj subvencovaného exportu mléčných produktů z EU
 
2006/07
2005/06
2000/01
1995/96
Množství (1000 t)
 
 
 
 
Odtučněné sušené mléko
   0
117
140
241
Máslo a máselný tuk
   254
280
197
146
Sýry
   292
306
305
422
Ostatní mléčné produkty
   460
730
873
1 157
Výdaje EU (mil. EUR)
 
 
 
 
Odtučněné sušené mléko
   0
15
26
141
Máslo a máselný tuk
   238
290
338
256
Sýry
   108
136
238
256
Ostatní mléčné produkty
   129
274
410
729
Celkem
476
716
1 042
1 563
Pramen: European Commission, ZMP
 
 
Zdroj: Dr. Jena Javůrková, CSc.

Hodnocení => průměr 083
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář