Renata Šarjaková, 21. květen 2007
Nesprávné hodnocení rizik
Němci přeceňují zdravotní rizika kontaminace potravin choroboplodnými zárodky a naopak podněcují špatné vlastnostní stravovací návyky, nadváhu a nadměrný přísun živin.
 
Němečtí spotřebitelé přeceňují rizika kontaminace toxiny pocházejících z životního prostředí a zvířecích nákaz v potravinách, ale současně  vlastní chybné stravovací návyky nevnímají jako dostatečně závažné. To jsou výsledky nejnovější studie vypracované společnosti GfK Markforschung se sídlem v Norimberku, zhotovené na objednávku odborného časopisu lékárníků „Apotheken Umschau“. Studie se zúčastnilo 2 188 osob starších 14 let. Téměř dvě třetiny mužů a žen (60,9 %) vyslovilo obavy z nákupu zkažených potravin, většina spotřebitelů má strach z kontaminace jídla choroboplodnými zárodky jako jsou např. salmonely (56,6 %) a z karcinogenních obsahových látek jakými jsou plísňové toxiny (54,3 %). Ale pouze necelá jedna třetina německých obyvatel (32,2 %) se naopak obává toho, že by mohla díky svojí špatné výživě napomoci vzniku různých onemocnění.
 
Vědci a experti tak potvrdili nebezpečné chybné hodnocení rizik u spotřebitelů. „Kvalita našich potravin je celkově velmi dobrá“, prohlásil Martin Miller ze Spolkového svazu kontrolorů kvality potravin. O mnoho větší nebezpečí proto číhá v individuálních stravovacích zvyklostech. „Kardinálním problémem, ze kterého je možné odvodit všechny ostatní, jsou luxusní zásobování organismu živinami a nadváha“, uvedl vědecký pracovník specializující se na humánní výživu Klaus Eder z univerzity v Halle. Výsledky vědeckých studií přitom jasně doložily, že existuje podstatně vyšší riziko, že se u lidí trpících nadváhou postupem času vyvine rakovina než je tomu při kontaminaci potravin škodlivými látkami.       
 
Autor: Ing. Dana Nehasilová

Hodnocení => průměr 027
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář