Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 21. květen 2007
Nesprávné hodnocení rizik
Nesprávné hodnocení rizik
Němci přeceňují zdravotní rizika kontaminace potravin choroboplodnými zárodky a naopak podněcují špatné vlastnostní stravovací návyky, nadváhu a nadměrný přísun živin.
Němečtí spotřebitelé přeceňují rizika kontaminace toxiny pocházejících z životního prostředí a zvířecích nákaz v potravinách, ale současně vlastní chybné stravovací návyky nevnímají jako dostatečně závažné. To jsou výsledky nejnovější studie vypracované společnosti GfK Markforschung se sídlem v Norimberku, zhotovené na objednávku odborného časopisu lékárníků „Apotheken Umschau“. Studie se zúčastnilo 2 188 osob starších 14 let. Téměř dvě třetiny mužů a žen (60,9 %) vyslovilo obavy z nákupu zkažených potravin, většina spotřebitelů má strach z kontaminace jídla choroboplodnými zárodky jako jsou např. salmonely (56,6 %) a z karcinogenních obsahových látek jakými jsou plísňové toxiny (54,3 %). Ale pouze necelá jedna třetina německých obyvatel (32,2 %) se naopak obává toho, že by mohla díky svojí špatné výživě napomoci vzniku různých onemocnění.
Vědci a experti tak potvrdili nebezpečné chybné hodnocení rizik u spotřebitelů. „Kvalita našich potravin je celkově velmi dobrá“, prohlásil Martin Miller ze Spolkového svazu kontrolorů kvality potravin. O mnoho větší nebezpečí proto číhá v individuálních stravovacích zvyklostech. „Kardinálním problémem, ze kterého je možné odvodit všechny ostatní, jsou luxusní zásobování organismu živinami a nadváha“, uvedl vědecký pracovník specializující se na humánní výživu Klaus Eder z univerzity v Halle. Výsledky vědeckých studií přitom jasně doložily, že existuje podstatně vyšší riziko, že se u lidí trpících nadváhou postupem času vyvine rakovina než je tomu při kontaminaci potravin škodlivými látkami.
Autor: Ing. Dana Nehasilová