- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Více podpor pro potravináře
V novém programu pro čerpání Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova je na příštích 7 let v opatřeních pro potravináře vyčleněno zhruba 3,75 miliardy korun.
V letech 2004–2006 představovala podpora odvětví z různých zdrojů, jak národních, tak z operačních programů spravovaných ministerstvy zemědělství a průmyslu a obchodu, zhruba miliardu Kč, uvedl na fóru ministr zemědělství Petr Gandalovič a dodal, že vedle peněz z evropského zemědělského fondu by měl v příštím období pokračovat i národní dotační program, který pro letošek pro výrobce potravin počítá s částkou 310 milionů.
Další peníze by mohly firmy získat v novém programu Podnikání a inovace, který pro období 2007 až 2013 připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. V uvedených programech jde o dotace na schválené a realizované projekty potravinářských firem. Jak řekl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík, potravináři jsou s podporami z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a s národní podporou spokojeni, ale mají obavy, zda se dostanou k dotacím z programu MPO, v němž v minulých letech už problémy byly. J. Camplík to komentuje tak, že pokud na tyto peníze nedosáhnou, půjde o diskriminaci části potravinářského průmyslu. Podle evropských pravidel se totiž potravinářství dělí na dvě části, z nichž jedna se může ucházet o podporu v programu MZe a druhá v programu MPO. Například výroba moučných výrobků, zmrazování ovoce a zeleniny nebo jatka spadají do podpor v resortu zemědělství, pekárny, produkce lahůdkářských výrobků z ovoce a zeleniny nebo masových konzerv ale patří pod MPO.
Další komplikací pro domácí potravináře je podle Camplíka také to, že v programu MZe jsou podpory do značné míry omezeny jen pro malé a střední potravinářské podniky, z toho důvodu je důležité, aby byly zachovány národní podpory, které mohou mezery v dotacích překrýt.
Zdroj: Agris