Renata Šarjaková, 7. březen 2016
Milešovka se nesmí stát pouťovou atrakcí, říká nový provozovatel
Milešovka
 

Žádný luxusní horský hotel s lanovkou, spíše jednoduchá ubytovna po vzoru tatranských nocležen. Takovou představu má o Milešovce a její turistické chatě nový provozovatel.

Zájem o vedení ztrátového podniku na nejvyšším vrcholu Českého středohoří mělo 14 subjektů, do výběrového řízení se však nakonec přihlásil jediný z nich. Otevřít chce 11. března.

Chatu s restaurací dosud provozoval komunální podnik KS Velemín vlastněný obcí, od počátku týdne ji už řídí společnost Milešovka zastoupená Danielem Pitkem a Danielem Vítem.

„Předali jsme chatu novým provozovatelům. Nyní už je na nich, aby se vypořádali se všemi riziky podniku,“ uvedl starosta Velemína Petr Křivánek.

Provoz chaty má svá úskalí

Objekt vlastněný ministerstvem obrany má obec od roku 2011 v dlouhodobém pronájmu, provoz restaurace byl však nad její síly. V roce 2014 skončil se ztrátou 240 tisíc korun.

Velmi nákladný je tam například dovoz pitné i užitkové vody prostřednictvím nákladní lanovky, která je ve vlastnictví Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

„Za dovoz 200 litrů vody je účtováno 150 korun bez DPH, čímž se užitková voda stává nejdražší tekutinou na Milešovce,“ ozřejmil starosta jeden z důvodů, proč se obec rozhodla provozování chaty nabídnout soukromníkům.

Nákladnost provozu nakonec odradila také většinu ze čtrnácti původních zájemců. Někteří třeba nevěděli, že na 836,5 metru vysoký vrchol nevede silnice, nebo že vytápění je tam možné jen elektřinou. Zplodiny z tuhých paliv by totiž ovlivňovaly měřicí přístroje sousední observatoře.

„Věřím, že provoz zvládneme. Nepotřebuji na něm vydělat, ale nechci ani prodělat,“ řekl Daniel Pitek, který se angažuje také v Milešovském spolku přátel přírody a v okolí Milešovky vlastní na 600 hektarů půdy, na niž vrací ovocné sady.

Provoz restaurace má řídit počasí

Problémem minulého vedení restaurace byla podle nových provozovatelů malá flexibilita.

„Zaměstnanci obce byli v restauraci od 9 do 16 hodin bez ohledu na počasí. Když byla mlha a v lokále ani noha, běžel tu plat třem lidem. A když bylo naopak krásně a kopec byl plný turistů, tak to v půl čtvrté začali vyhánět ven a zavřeli hospodu,“ poznamenal Pitek.

Restauraci chce proto řídit s mnohem větším ohledem na počasí. „Když bude ošklivě, bude v ní jen jeden člověk. Při hezkém počasí bude naopak otevřeno, dokud budou na Milešovce lidé. To je rozdíl mezi obecním či státním a soukromým sektorem,“ dodal Pitek.

V nově otevřené turistické chatě nebude pouze občerstvení, zdejší restauraci doplní i ekologicko-informační centrum, které bude propagovat krajinu Českého středohoří.

„Když už lidé vystoupají na vrchol, měli by se tam dozvědět zajímavosti o Milešovce a jejím okolí. Návštěvníci získají informace o způsobu ochrany tamní přírody, ale nabídneme i průvodcovské služby. To proto, aby mohli po okolí vyrážet s odborníkem na botaniku, ornitologii nebo entomologii,“ uvádí Pitek.

Nahoru se nedá vyjet autem, pochvalují si nájemci chaty

V chatě se budou konat také přednášky, představovat tam ale chtějí i lokální potraviny nebo tipy na ubytování v okolí. „S nabídkou výletů oslovíme školy a seniorské organizace. Je důležité, aby to na Milešovce žilo i mimo víkendy,“ doplnil.

Noví provozovatelé naopak nejsou nakloněni myšlence zřízení kvalitnějšího ubytování, jak o tom uvažoval Velemín.

„Jejich projekt byl megalomanský, počítal se 40 až 60 pokoji. Vynutil by si vybudování vodovodu a později možná i lanovky, což by zničilo ducha místa,“ upozornil Pitek.

Milešovka je podle něj jedním z mála vrcholů, který si zachoval skutečně horský charakter.

Mimo jiné i proto, že se na něj nedá vyjet autem. „Na Milešovku musíte vyšlapat po svých, pocítit ji na vlastní kůži. Hotelem a lanovkou by se z toho stala pouťová atrakce a takový turismus tu nechceme,“ dodal Pitek.

Zcela dostačující podle něj bude jednoduchá ubytovna po vzoru tatranských nocležen.

Michal Dvořák

Zdroj: iDNES.cz


Hodnocení => průměr 109
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář