Renata Šarjaková, 21. červenec 2006
Cholin může napomáhat v prevenci srdečních onemocnění
Neadekvátní příjem cholinu může být spojen se zvýšeným rizikem infarktu myokardu, mrtvice, demence či rakoviny.
Pracovníci Americké výzkumné služby ARS  zjistili, že neadekvátní příjem cholinu může být spojen se zvýšeným rizikem infarktu, mrtvice, demence a rakoviny. Cholin je esenciální mikronutrient ze skupiny vitaminů B, potřebný ke štěpení tuku pro získání energie. Uplatňuje se při udržování strukturální integrity buněčných membrán a je rovněž potřebný pro organismus k produkci acetylcholinu (ester s kyselinou octovou), který je významným neurotransmiterem účastnícího se nervové signalizace. Může se vytvářet v organismu z aminokyseliny metioninu, kyseliny listové či vitamínu B12. Cholin je kvartérní báze rostlinného, resp. živočišného původu, ve formě esteru s kyselinou fosfatidovou (fosfatidylcholin /lecitin/) nebo ve formě sfingomyelinů. Vyskytuje se hojně např. v mozku nebo ve vaječném žloutku. Je metylačním činidlem při metabolických procesech, snižuje krevní tlak. Výzkumníci ARS zjistili, že adekvátní příjem cholinu ve stravě je rovněž spojen se snižováním hladiny aminokyseliny homocysteinu v krvi. Vysoká hladina homocysteinu je potenciálním rizikovým faktorem infarktu myokardu, mrtvice, demence a rakoviny. V rámci studie Framingham Offspring byl sledován příjem cholinu u 1 960 účastníků prostřednictvím dotazníků na frekvenci příjmu potravy (food frequency questionnaire, FFQ) a z krevních testů měřena hladina homocysteinu. Výsledky byly oproštěny od spolupůsobících faktorů, jako jsou přívod folátů, vitaminu B6, alkoholu či kofeinu, které by mohly ovlivňovat hladinu homocysteinu. Bylo konstatováno, že přívod cholinu je spojen s nižší hladinou krevního homocysteinu. Potraviny bohaté na cholin zahrnují játra, slaninu, fazole, pšeničné otruby a arašídy. Obsah cholinu v potravinách je možno zjistit z databáze amerického ministerstva zemědělství (USDA) „'Choline Content of Common Foods'na adrese . Za adekvátní příjem cholinu se prozatím považuje 425 mg/den pro ženy, resp. 550 mg/den pro muže. Získané poznatky nejsou zdaleka vyčerpávající a je třeba je doplňovat a upřesňovat dalšími výzkumy.
http://www.rssl.com/OurServices/FoodENews/NewsLetter.aspx?ENewsletterID=162#2                                Zdroj info ÚZPI

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 006
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář