Renata Šarjaková, 18. červenec 2006
Podle prognózy FAO se EU stane čistým importérem cukru
Prognóza vývoje světové produkce, spotřeby, exportu a importu cukru do r. 2015. EU se stane z exportéra čistým importérem.
 

Světový trh s cukrem poroste během příštích deseti let o 2,2 % ročně, ale EU nebude hrát žádnou roli při uspokojování rostoucí poptávky a stane se jedním z čistých importérů cukru.

Tato předpověď je jedním z hlavních závěrů prognózy prezentované firmou F. O. Licht na evropské konferenci o cukru v Bruselu konané letos v červenci. Specialista FAO pro komodity E. M. Amrouk poukázal na to, že podle modelu FAO o vývoji světového trhu s cukrem se světová produkce zvýší ze 144,2 mil. t v roce 2004/05 na 179,7 mil. t v roce 2015/16 (+ 25 %). Podobným tempem poroste spotřeba poháněná rostoucí oblibou cukru v rozvojových zemích a zvyšováním produkce bioetanolu z cukru.

Brazílie bude v roce 2015/16 nadále dominantním světovým výrobcem cukru s roční produkcí asi 42,1 mil. t ve srovnání s 29,8 mil. t z roku 2004/05. Této předpokládané úrovně může dosáhnout při průměrném ročním přírůstku 3,5 %. Nejdynamičtěji se však během nastávající dekády bude vyvíjet produkce v Indii, kde se roční produkce téměř zdvojnásobí z asi 13,7 mil. t na více než 27 mil. t v roce 2015/16. E. M. Amrouk předpokládá, že reforma cukerného režimu EU hluboce ovlivní evropskou produkci, která klesne z 21,669 mil. t v roce 2004/05 na 4,057 mil. t v roce 2015/16. Zmíněný model predikuje, že do roku 2016 bude Brazílie kontrolovat asi 45 % světového exportu cukru (asi 28,3 mil. t z 62,9 mil. t). Dalšími hlavními exportéry budou Austrálie a Thajsko (ročně asi 4,6 mil. t každá z těchto zemí) a Indie (asi 2 mil. t za rok).

Světová spotřeba cukru bude stoupat zejména v důsledku prudkého vzestupu spotřeby v Číně (během příští dekády o 2,8 % ročně), Indonésii (2,6 %), Indii (2,3 %) a Brazílii (2,3 %). Celková spotřeba v EU-25 bude po deseti letech prakticky stejná jako v současnosti, to je 17,8 mil. t ročně. Amrouk však zpochybnil spekulace, že světová produkce cukru nebude v příštím desetiletí držet krok s rostoucí poptávkou, ale podle prognózy FAO by mezinárodní trh cukru měl být v nadcházející dekádě v rovnováze.

 

Agra Europe, 2006, č. 2213, s. M/8               Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 087
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář