Renata Šarjaková, 14. červenec 2006
Biotechnologická výroba vitaminu B2
Analýza společnosti BASF uvádí, že biotechnologická výroba vitaminu B2 je ekologicky nejúčinnějším postupem.

Biotechnologie umožňuje zvýšení výnosu ze zemědělství, produkci vysoce kvalitních krmiv a úsporu zdrojů při výrobě krmných složek. Příkladem je výroba vitaminu B2. Vitamin B2  známý jako riboflavin, hraje zásadní úlohu v uvolňování energie a je  považován za důležitou složku krmiv. Pomáhá pro udržení dobrého trávení a dobré funkce nervové soustavy. Nedostatek tohoto vitaminu se projevuje  řadou symptomů, jako je vyšší riziko vzniku infekčních nemocí.
Poptávka krmivářského průmyslu po průmyslově vyrobeném vitaminu B2  je velká. Společnost BASF je jednou z nejvýznamnějších výroben   vitaminu B2 jak fermentačním (biotechnologickým), tak chemickým postupem. Biotechnologicky je  vitamin B2 vyráběn pomocí jednokrokové fermentace plísněmi  Ashbya gossypii z rostlinných olejů. Rostlinné oleje jsou obnovitelnou surovinou a množství vyrobeného vitaminu  závisí na obsahu relevantních enzymů a podmínkách pro růst plísní.  Chemická výroba vitaminu z glukózy  vyžaduje více než sedm kroků.
Pro zjištění plusů a minusů biotechnologického výrobního procesu a jeho srovnání s chemickým postupem byla ve společnosti BASF použita analýza ekologické účinnosti.

Feed Mix, 14, 2006, č. 2, s. 22-25    Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 091
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář