Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 13. červenec 2006
Syrovátkový permeát - konzervační prostředek pro zeleninu
Syrovátkový permeát - konzervační prostředek pro zeleninu
Vedlejší produkt výroby sýra se bude moci používat jako konzervační prostředek pro čerstvě sklizenou zeleninu.
Výsledky nejnovějšího výzkumu Dublin Institute of Technology naznačují, že syrovátkový permeát, vedlejší produkt výroby sýra, se může používat jako konzervační prostředek pro čerstvě sklizenou zeleninu namísto chlorových roztoků. Bylo zjištěno, že syrovátkový permeát vykazuje při použití jako roztok k omývání krájené karotky a čerstvého salátu značnou antimikrobiální aktivitu. Je třeba ovšem nadále pokračovat ve výzkumech, aby bylo možno stanovit optimální dobu údržnosti, nutriční hodnoty a bezpečnostní a jakostní faktory.
http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=3§ionname=Food+Ingredients
Zdroj info ÚZPI
Hodnocení
=> průměr 110