Renata Šarjaková, 13. červenec 2006
Vliv kávy na snižování diasbetu 2. typu
Výsledky jedenáctileté studie provedené v USA a publikované v červnu 2006.

Podle zprávy uveřejněné v časopise Archives of International Medicine 166, 2006, č. 12, s. 1311–1316 (z 26. června 2006) má pití kávy, zvláště odkofeinované, vliv na snižování rizika diabetu typu 2. K tomuto závěru dospěli výzkumníci v USA na základě studie, do které bylo zapojeno 28 812 postmenopauzálních žen, které byly sledovány po dobu 11 let. Ve studii se uvádí, že vliv kávy na snižování rizika diabetu typu 2 může být zprostředkován přítomností minerálních látek, fytochemikálií a antioxidantů v kávě. Úloha kofeinu však nebyla až dosud jasná. Na základě vyplněných dotazníků o spotřebě kávy byly ženy na počátku studie rozděleny do skupin podle množství konzumované kávy (0; < 1; 1–3; 4–5; >6 šálků). Mezi konzumací kávy, zvláště odkofeinované a rizikem diabetu typu 2 byla zjištěna nepřímá úměra: čím vyšší spotřeba kávy (zvláště odkofeinované), tím nižší riziko diabetu typu 2. Na tento výsledek neměl vliv věk žen ani jejich hmotnost.

 

Zpráva IFT (z 27. 6. 2006)                              Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 011
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář