- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Výskyt antibiotik v zelenině pěstované na hnojené půdě
Studie v časopise Journal of Environmental Quality odhaluje potenciál rizik pro lidské zdraví spojený s pojídáním čerstvé zeleniny pěstované v půdě, která je obohacena hnojem s obsahem antibiotik. Antibiotika jsou často přidávána do konvenčních krmiv pro zvířata jako doplněk a jakákoli antibiotika, která nejsou absorbována v trávicím traktu zvířat, mohou skončit v hnoji. Výzkumníci, kteří spolupracovali na této studii, provedli skleníkové studie na třech testovacích plodinách: šalotka, kukuřice a kapusta. Všechny tyto plodiny absorbovaly malé koncentrace antibiotika chlortetracyklin, ale ne antibiotika tylosinu. Autoři upozornili na to, že rizika mohou být větší pro osoby, které jsou na antibiotika alergické.
BioCycle, 47, 2006, č. 2, s. 10 zdroj info ÚZPI