Renata Šarjaková, 12. červenec 2006
Výskyt antibiotik v zelenině pěstované na hnojené půdě
Studie v časopise Journal of Environmental Quality odhaluje potenciál rizik pro lidské zdraví spojený s pojídáním čerstvé zeleniny pěstované v půdě, která je obohacena hnojem s obsahem antibiotik.

     Studie v časopise Journal of Environmental Quality odhaluje potenciál rizik pro lidské zdraví spojený s pojídáním čerstvé zeleniny pěstované v půdě, která je obohacena hnojem s obsahem antibiotik. Antibiotika jsou často přidávána do konvenčních krmiv pro zvířata jako doplněk a jakákoli antibiotika, která nejsou absorbována v trávicím traktu zvířat, mohou skončit v hnoji. Výzkumníci, kteří spolupracovali na této studii, provedli skleníkové studie na třech testovacích plodinách: šalotka, kukuřice a kapusta. Všechny tyto plodiny absorbovaly malé koncentrace antibiotika chlortetracyklin, ale ne antibiotika tylosinu. Autoři upozornili na to, že rizika mohou být větší pro osoby, které jsou na antibiotika alergické.

BioCycle, 47, 2006, č. 2, s. 10                            zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 098
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář