Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Renata Šarjaková, 12. červenec 2006
Projekty EU zaměřené na stravu starých osob
Projekty EU zaměřené na stravu starých osob
Zabývají se faktory, které mají vliv na dosažení vysokého věku v dobrém zdravotním stavu.
Asi 20 % evropské populace je ve věku nad 60 let a předpokládá se, že v roce 2020 dosáhne 25 %, přičemž asi 30 milionů osob budou osmdesátníci. Pro společnost se tak stává prioritou zdraví a dlouhověkost.
Jedním z hlavních faktorů, které mají vliv na dosažení dlouhověkosti při zachování dobrého zdravotního stavu, je přizpůsobení stravy procesu stárnutí. Této problematice se věnuje řada výzkumných projektů řešených v EU, např.
-
Optiford (fortifikace potravin vitaminem D)
-
Crownlife (tlusté střevo a jeho mikroflóra)
-
Lipidiet (zamezené Alzheimerově chorobě lipidovou složkou stravy)
-
Vitage (úloha vitaminů A, E a karotenoidů v procesu stárnutí)
-
ZincAge (úloha zinku v procesu stárnutí)
-
EPIC–Elderly (vztah mezi stravou a rakovinou)
-
Food in Later Life (výživové potřeby starých osob)
-
Healthsense Choice (faktory ovlivňující výběr potravin u starých osob)
-
Nutri-Senex (malnutrice u starých osob)
Viz také:
Informační středisko Evropské komise Zdroj info ÚZPI