Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
Zelená kniha pro zdravé stravování
Materiál zveřejněný Komisí shrnuje příčiny a hlavní souvislosti mezi stravou, pohybem a civilizačními chorobami a naznačuje strategii společného postupu všech zúčastněných.

Evropská komise zveřejnila tzv. Zelenou knihu  - KOM (2005) 637 s cílem podpořit zdravé stravování a tělesný pohyb. Zahájila tím konzultační proces, jehož se mají zúčastnit všechny zainteresované strany (výrobci, spotřebitelé, obchod, státní orgány). Vychází se ze souvislostí týkajících se civilizačních nemocí a shrnutých v publikaci WHO-Global Strategy.

Hlavní zásadou, kterou razí Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO), je umožnit spotřebiteli, aby mohl vybírat potraviny na základě dostatečných informací (příspěvkem k tomu je nařízení o tvrzeních).

Středem zájmu těchto aktivit jsou děti a mládež, takže důležitým prostředím pro výchovu ke správnému stravování a pohybovým aktivitám je škola. Tato školní výchova a školní stravování musí být provázena vzorem ze strany rodiny, informacemi z médií, postojem společnosti a podpořena i postojem výrobců a prodejců.

Nutné je zlepšení výživové hodnoty pokrmů ve školních jídelnách a  kantinách (zodpovědnost má být na zaměstnavatelích). Důležité je usnadnění přístupu k pohybovým aktivitám a jejich umožnění (o přestávkách, cestou z práce aj.). Důležitým článkem výchovy musí být lékaři poskytující praktické rad.

Důležité je zaměřit aktivity především na slabší sociálně-ekonomické skupiny, které mají podle zpracovaných studií největší sklon k nadváze a obezitě.

Součástí strategie k odstranění obezity, obliby tuků a s tím souvisejících nemocí musí být i výzkum, který poskytne výrobcům návody na používání co nejvhodnějších praktik a podklady týkající se souvislostí výživy a chorob.

Ernährung, 30, 2006, č. 4, s. 149-151205  zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 017
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář