- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Zelená kniha pro zdravé stravování
Evropská komise zveřejnila tzv. Zelenou knihu - KOM (2005) 637 s cílem podpořit zdravé stravování a tělesný pohyb. Zahájila tím konzultační proces, jehož se mají zúčastnit všechny zainteresované strany (výrobci, spotřebitelé, obchod, státní orgány). Vychází se ze souvislostí týkajících se civilizačních nemocí a shrnutých v publikaci WHO-Global Strategy.
Hlavní zásadou, kterou razí Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO), je umožnit spotřebiteli, aby mohl vybírat potraviny na základě dostatečných informací (příspěvkem k tomu je nařízení o tvrzeních).
Středem zájmu těchto aktivit jsou děti a mládež, takže důležitým prostředím pro výchovu ke správnému stravování a pohybovým aktivitám je škola. Tato školní výchova a školní stravování musí být provázena vzorem ze strany rodiny, informacemi z médií, postojem společnosti a podpořena i postojem výrobců a prodejců.
Nutné je zlepšení výživové hodnoty pokrmů ve školních jídelnách a kantinách (zodpovědnost má být na zaměstnavatelích). Důležité je usnadnění přístupu k pohybovým aktivitám a jejich umožnění (o přestávkách, cestou z práce aj.). Důležitým článkem výchovy musí být lékaři poskytující praktické rad.
Důležité je zaměřit aktivity především na slabší sociálně-ekonomické skupiny, které mají podle zpracovaných studií největší sklon k nadváze a obezitě.
Součástí strategie k odstranění obezity, obliby tuků a s tím souvisejících nemocí musí být i výzkum, který poskytne výrobcům návody na používání co nejvhodnějších praktik a podklady týkající se souvislostí výživy a chorob.
Ernährung, 30, 2006, č. 4, s. 149-151205 zdroj info ÚZPI